Mit tegyünk, hogy ne másszanak ki kedvenceink?

Ha az ember csótányokat szeretne házi kedvencként vagy éppenséggel eleségállatként, az alapvető kérdések között mindig szerepel az, hogy „És ez mászik az üvegen?”. Az ezt követőre már rutinból, rögtön szoktunk válaszolni. „És mit lehet az ellen tenni, hogy kimásszon a terráruimból?”

Számos csótányfaj képes függőleges, sőt tükörsima felületen mászni. Ennek morfológiai megoldásairól korábban már olvashattatok a mászásról szóló cikkünkben, de azt sose írtuk még le Nektek, hogy ezzel mit is lehet csinálni. A megoldás pedig igen egyszerű!

Tarthatjuk őket fedett akváriumban vagy műanyag ládában, kedvenceinket egyszerűen meggátolhatjuk abban, hogy meglépjenek és elpusztuljanak a lakásban.

Az egyik, általunk is használt és bevált módszer a vazelin alkalmazása. Beszerzése könnyű és olcsó, minden gyógyszertárban lehet kapni előre kikevert porciókban (ha épp ki nem fogyott a készlet). Mindössze annyit kell otthon tennünk, hogy a terrárium felső peremén a kifejlett állat testhosszának másfélszeres szélességében vékonyan körbekenjük az üveget vagy a műanyagot. Fontos, hogy előtte tisztítsuk meg a felületet a portól és egyéb szennyeződésektől, mert minél tisztább és minél vékonyabb a vazelinréteg, annál jobban csúszik. Ha karcos a műanyag, akkor a résekbe kapaszkodva megeshet, hogy felmászik egy-egy állat, ezért törekedjünk a minél simább felületű tárolókhoz. Egyes fajok frissen kikelt nimfái olyan apróak és könnyűek, hogy képesek átsétálni az akár frissen felvitt vazelin rétegen is. Ellenük célszerű más módszereket (is) bevetni. Sajnos, mint a többi módszer, ez sem örökéletű. Időnként a régebbi réteget le kell törölnünk és újra kell kennünk, hogy biztosan jól csússzon.

A vazelint lehet pótolni étolajjal, paraffinnal, szilikon kenőccsel. A lehetőségek tárháza elég nagy ahhoz, hogy bárki válogathasson a módszerek között, határt csak a pénztárca szabhat.

Sokan használnak még hintőport a szökések megakadályozására. Ennek egyik módja, hogy a még teljesen üres ládába hintőport szórnak, majd ráhelyezett tetővel jól összerázzák és voila! Mindenhol csupa hintőporos a felület, amin képtelenek felmászni az állatok. Véleményem szerint e módszer rövidebb ideig működik megfelelően, ugyanis a hintőpor hamarabb kopik, mint a vazelin. A por újra felviteléhez használhatunk pamacsot vagy puha ecsetet, ha nem akarjuk az egész ládát kitakarítani és újrarázni.

Mivel a szellőzés egy nagyon fontos paraméter a terrarisztikában, így a szellőzőrácsok megválasztásánál is ügyelnünk kell arra, hogy ne bújhassanak ki a csótányok a lyukakon keresztül. A legcélszerűbb, ám de drága megoldás az, ha nagyon apró szemű fémszövetet használunk. Ennek lyukmérete olyan kicsi, hogy a hobbiban elérhető legkisebb csótányfaj se tud rajta átbújni, de remekül szellőzik. Érdemes faj specifikusan kialakítani a terráriumokat és az ehhez való szellőzést. Számos fajnál csak az imágók képesek sima felületen mászni, náluk pl nem szükséges a drága szellőzés kialakítása, használhatunk alumínium szúnyoghálót is. Azon fajoknál, amik egyáltalán nem képesek felmászni, szintén használhatunk olcsóbb megoldásokat.

Amit viszont sose szabad elfelejtenünk, hogy semelyik módszer se 100%-osan biztos, ha az akvárium vagy láda nincs lefedve! Mindenképp lássuk el tetővel tároló ládánkat, ha nem zárt terráriumban tartjuk kedvenceinket! Ezzel megakadályozhatjuk a nem kívánt vendégek (legyek, muslicák, macskák) bejutását is.

Remélem minden kérdésetekre sikerült válaszolnunk! Amennyiben mégse, kérlek írjatok nekünk egy e-mail-t, hogy kibővíthessük információ tárházunkat!