Diploptera punctata (Eschscholtz, 1822)

Diploptera punctata hím imágó Diploptera punctata nőstény imágó Diploptera punctata nimfa
Szinonim nevek:
  • dytiscoides (Serville, 1838)
  • silpha Saussure, 1864

Magyar nevek: nincsenek
Angol nevek: Pacific Beetle Cockroach; Cypress Cockroach
Kiegészítő információ: Sima felületen mászik, nem repül, igen fürge.
Előfordulás: India; Sri Lanka; Kína; Vietnám; Tájföld; Mianmar; Malajzia (Malacca állam); Indonézia; Pápua Új-Guinea (New Britain); USA (Hawaii); Fiji; Ausztrália; Szamoa; Marquises-szigetek; Ascension-sziget
Méret: Hím: 18 mm, Nőstény: 24 mm
Szaporodás, egyedfejlődés: Vivipária. A kicsik száma 10-15.
Megjelenés: A faj minden stádiumban sötétbarna, csak a fiatal nimfák fejtetője vöröses. Az imágók szárnyasak, fedőszárnyaik kemény bogárfedőszárnyra hasonlítanak, amik a megszokottól eltérően nem fedik egymást részlegesen. Alsó szárnypárjuk méretükhöz képest igen nagy felületű, ezt előszeretettel igazgatják repkedést imitálva. Első pár szárnyuk és pronotumuk apró, rezes színű szőrökkel borított. Ez a faj egy bogárfajt utánoz megjelenésével. Védekező kemikáliájukat a hangyák nem bírják, szaga pedig a hazai Blabs fajok kellemetlen illatanyagához hasonlít.

Tartási paraméterek:
  • Hőmérséklet: 24°C-28°C
  • Páratartalom: 50%-70%
  • Eleség: Zöldség, gyümölcs, állati fehérje, avar és korhadékok.
  • Egyéb: A szárazabb részeket kedvelik, de a terrárium egyik részét tartsuk mindig enyhén nedvesen. Rengeteg búvóhelyet igényelnek, ha ez nincs meg, akkor zavarás esetén azonnal függőleges irányba menekülnek, gyakran teljesen ignorálva a vazelin réteget.

Vissza