Eurycotis floridana (Walker, 1868)

Ha megkérdezik az embertől, hogy milyen illata van egy csótánynak, fintorogva rögtön rámondja, hogy büdös. Számos faj nagy tömegben az ürülék, ammónia és egyéb kemikáliák miatt tényleg büdös, de itt egy igen kellemes illatú kivétel! Az E. floridana védekező kemikáliája az ember számára kisebb mennyiségben cseresznye illatú. Ha megzavarják, akkor a 6. és 7. potrohszegmense közül kispricceli ezt a főleg trans-2-hexenal-t tartalmazó vegyületet. Ne ijedjünk meg, a spriccelés nem erőteljesebb egy aeroszolnál, tulajdonképpen mi csak az illatát érezzük. Töményebben igen kellemetlen illata van, de melyik parfümnek nincs? 😛 Másik különlegességük, hogy mivel a hímek szárnya igen csökevényes, ezért udvarláskor a már megszokott szárnyak emelgetése és rebesgetése helyett más módszerhez folyamodtak. A nőstények figyelmének felkeltése érdekében oldalirányban remegnek, amíg a nőstény fel nem mászik a hátukra és el nem kezdi nyalogatni őket.

Eurycotis floridana hím imágó Eurycotis floridana nőstény imágó Eurycotis floridana nimfa
Szinonim nevek:
  • ingens (Scudder, 1877)
  • sabaliana (Scudder, 1877)
  • semipicta (Walker, 1868)

Magyar nevek: nincsenek
Angol nevek: Skunk Cockroach; Florida Stinkroach; Stinking Cockroach; Stinkroach; Florida Cockroach; Florida Woods Roach; Palmettobug
Kiegészítő információ: Sima felületen mászik, nem repül.
Előfordulás: Délkelet-USA
Méret: 3,5 cm
Szaporodás, egyedfejlődés: Ovipária. A petetok az állat testéhez képest nagy, 1,7-1,8 cm hosszúságú.
Morfológia: A nimfák pronotumának és torának a szélén egy világos csík húzódik. Később ez eltűnik, de alapjáraton nincs különbség a kifejlett állapothoz képest. Mindkét nem szárnyatlan és nem is ugrálnak. Színük minden fejlődési szakaszban gesztenyebarna.

Tartási paraméterek:
  • Hőmérséklet: 30°C-33°C
  • Páratartalom: 70%-80%
  • Eleség: Zöldség, gyümölcs, állati fehérje, avar és korhadékok.
  • Egyéb: Leginkább puhafás környezetben, kéreg alatt vagy a rönkök alatt fordulnak elő. Igénylik a magas páratartalmat és hőmérsékletet, erre figyelni kell! Tartásuk egyébként nem nehéz, sok örömet szerző faj. Nagyon nyugodtak, és mutatósak is.

Vissza