Gyna lurida Saussure, 1899

Had mutassunk be nektek egy igazi ékszert a csótányok között. Kicsi, ám de annál gyönyörűbb fajról van szó, a Gyna lurida-ról. Megjelenése egészen egyedi. Szárnyai a pronotumával majdnem deltoid alakot adnak neki, mintázata és színei pedig lenyűgözőek. Színskálájuk a virító citromsárgát a barnás-fehéreset és a gyöngyházas-lilát foglalja magába. A genetika segítségével, egyszerű szelektálással már hozzáférhető a csak citromsárga egyedből álló populáció is. Nimfáik is gyönyörű rajzolattal rendelkeznek, habár ez a vadonban nem igen látszik. Ott ugyanis a talaj lazább rétegeiben, faodvakban összegyűlt porban turkálnak, míg az imágók inkább arboreális életmódot folytatva a fák koronájában tengetik napjaikat. Szaporodásuk rendkívül gyors. Egy születés során a nőstény 200 utódnak is adhat életet! Ha egy nagy, szépen berendezett terráriumot alakítunk ki nekik otthon, nagyon látványos színpompában lehet részünk naplementekor, amikor aktívak az imágók.

Gyna lurida hím imágó Gyna lurida nőstény imágó Gyna lurida nimfa
Szinonim nevek: nincs
Magyar nevek: nincs
Angol nevek: Porcelain Cockroach
Kiegészítő információ: Csak az imágók másznak sík felületen. Röpképesek és igen fürgék. A nimfák a laza talajban tartózkodnak.
Előfordulás: Tanzánia; Tanzánia (Zanzibár-sziget)
Méret: 25-34 mm
Szaporodás, egyedfejlődés: Ovovivipária. Egy születés során 200 kicsi is világra jöhet!
Morfológia: A nimfák világos alapon fekete és sötétbarna pettyezett és foltos mintázattal büszkélkedhetnek, a pronotum közepén egy összefüggőbb sötét folttal. Az imágók mindkét neme szárnyas, amik túlnyúlnak a potroh végén. Szárnyaik és pronotumuk jellegzetes külalakot adnak nekik. Számos színben megjelenhetnek egy populáción belül a barnás-fehértől, a lilás-gyöngyházason át egészen a citromsárgáig. Pronotumuk mintázata nagyítóval nézve rendkívül egyedi. A nőstény szemmel láthatóan nagyobb, mint a hím imágó, így könnyű megkülönböztetni a nemeket.

Tartási paraméterek:
  • Hőmérséklet: 24°C-30°C
  • Páratartalom: 30%-50%
  • Eleség: Zöldség, gyümölcs, állati fehérje, avar és korhadékok kisebb mennyiségben.
  • Egyéb: A nimfák kizárólag a laza talajban élnek, ezért biztosítsuk nekik a megfelelő vastagságú talajréteget. Az imágók aktív időszakukban előszeretettel repkednek, ezért a megfelelő méretű légtér kialakítása javasolt. Kifejezetten szárazság kedvelők, ezért tartsuk őket teljesen szárazon, de állandóan biztosítsuk nekik a vízfelvétel lehetőségét!

Vissza