Hemiblabera brunneri (Saussure, 1869)

A Hemiblabera brunneri egy rendkívül elbűvölő és cuki faj. Hogy miért is? A hímek rövid és kerekded szárnyai állnak a dolog mögött. Udvarláskor ugyanis a nősténnyel szemben állva apró szárnyait felemelve és széttárva úgy néz ki, mint Mickey egér! Ennek megfigyelése nehézkes lehet, mert az idejük majdnem teljes részét a talajban töltik és csak ritkán járnak a felszínre. Mindezek ellenére egy kihagyhatatlan faj a gyűjtők számára.

Hemiblabera brunneri hím imágó Hemiblabera brunneri nőstény imágó Hemiblabera brunneri nimfa
Szinonim nevek: nincs
Magyar nevek: nincs
Angol nevek: Broad Keys Cockroach; Horseshoe Crab Roach
Kiegészítő információ: A nimfák és az imágók sem másznak függőleges sima felületen.
Előfordulás: Puerto Rico; Puerto Rico (Culebra-sziget); Saint Vincent és a Grenadine-szigetek (St Vincent-sziget); USA (St Thomas-sziget); USA (St John-sziget); Virgin-szigetek
Méret: 40-50 mm
Szaporodás, egyedfejlődés: Ovovivipária.
Morfológia: A nimfák szárnyatlanok, az imágók mindkét neme csökevényes szárnyakkal rendelkezik. A hímeké kerekdedebb, a nőstényeknél a belső széle felé rövidül. Színük a fekete és a sötétvörös között változó, a pronotum széle mentén egy világos sávval.

Tartási paraméterek:
  • Hőmérséklet: 25-28 °C
  • Páratartalom: 50-80%
  • Eleség: Zöldség, gyümölcs, állati fehérje (száraz kutya-, macskatáp), korhadékok.
  • Egyéb: Áskálódó életmódot folytatnak, érdemes vastag (min. 5 cm) talajt (föld, kókuszrost, kókuszrost-föld keverék, tőzeg) használni. A talajt keverhetjük avarral, de ügyelni kell, hogy ne használjuk mérgező fajok leveleit.

Vissza