Lucihormetica verrucosa (Brunner von Wattenwyl, 1865)

A Lucihormetica verrucosa egy igazi kuriózum és egy csodálatos faj! Mind megjelenésében és életmódjában egyaránt különleges. És hogy miért is? Kültakarója számos részen vékonyabb és átlátszóbb, így látni lehet a megnagyobbodott zsírtestecskék sárga színét. Ezekben a testecskékben különböző karotinoid anyagok képesek akkumulálódni. Ezt kihasználva eredeti élőhelyükön foszforeszkáló gombákat esznek, amiktől világítanak a sötétben. Ezzel egy, a Pyrophorus genusba tartozó bogárfajt utánoznak megjelenésükkel, hogy elkerüljék a ragadozók támadásait. Sajnos ezt a képességüket fogságban hamar elveszítik, ám de így is jut nekünk egy kis játék otthonra. Ugyanis, ha fiatal korban répával etetjük őket, akkor mire kifejlődik az állat, a pronotumon lévő sárga folt narancssárga lesz. Így kétféle diétán nevelt kolóniánkat összeengedve igen színpompás terráriumot rendezhetünk be velük.

Lucihormetica verrucosa hím imágó Lucihormetica verrucosa nőstény imágó Lucihormetica verrucosa nimfa
Szinonim nevek: nincs
Magyar nevek: nincs
Angol nevek: Warty Glowspot Cockroach
Kiegészítő információ: Csak az imágók tudnak sima felületen mászni. Repülni nem képesek.
Előfordulás: Venezuela; Kolumbia
Méret: Hím: 40 mm, Nőstény: 45 mm
Szaporodás, egyedfejlődés: Ovovivipária. A nőstények az ivari vedlést követően leghamarabb a 20. naptól hajlandóak csak a párzásra.
Élettartam: Akár 5 év is lehet.
Morfológia: A nimfák feketék, narancssárga fejtetővel. A pronotumon és a tor háti szelvényein sárgás mintázat látható. Minden fejlődési alak csápjainak utolsó harmadában egy világos sáv foglal helyet. Mindkét nem kifejlett állapotának a potroh első pár szelvényéig érő barna, gyakran a tövénél fekete foltot adó szárnya van. Potrohuk hátoldalának szélén egy világos sáv fut, amely keresztben is átmegy a potrohon, így csíkozottságot ad megjelenésüknek. A hím pronotumán két sárga kitüremkedő folt található. Ezek körül előfordulhat egy pirosas terület megjelenése is. Bal és jobb szélen bütyköknek nevezhető kitüremkedések határolják ezeket a foltokat.

Tartási paraméterek:
  • Hőmérséklet: 24°C-28°C
  • Páratartalom: 50-80%
  • Eleség: Zöldség, gyümölcs, állati fehérje, avar és korhadékok.
  • Egyéb: Áskálódó faj, de az imágók gyakran feljönnek a felszínre. Biztosítsunk nekik vastag talajréteget és sok korhadékot (fa, illetve avar). A szárazságot meglepő mértékben tolerálják, de nedvesebb környezetben jobban érzik magukat.

Vissza