Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a csótány?

A csótányok a rovarok osztályán belül egy külön rendet alkotnak.
Több, mint 300 millió éve vannak jelen a Földön. Ma körülbelül 4500 fajuk él, ebből mindössze 1%-uk kártevő! Hazánkban előforduló egészségügyi kártevők a Blatta orinetalis, Blattella germanica és a Periplaneta americana.

Hófehér csótány! Csak nem albínó?

Nem, nem albínó csótányt látsz, hanem egy frissen vedlett egyedet. A csótányok is, mint minden ízeltlábú a folyamatos növekedés során le kell hogy cserélje külső vázát, mivel az nem képes a testével együtt megnyúlni. Ezt a folyamatot nevezzük vedlésnek. Ilyenkor az állat legtöbbször egy nyugodtabb helyre elvonul és új ruhát ölt. Ezek után gyönyörű hófehér színe lesz, kivétel a szemek, amik feketék maradnak. Vedlés után a külső váza még puha és sérülékeny, de pár órán, esetleg napon belül visszanyeri színét és szilárdságát. A kifejlett példányok jellemzően már nem vedlenek tovább. A folyamatról részletesebben ITT olvashatsz.

Mit eszik egy csótány?

A csótányok alapvetően lebontó szervezetek, ami azt jelenti, hogy minden bomló, halott szerves anyagot képesek feldolgozni. Otthonunkban könnyedén etethetjük őket mosott, nem vegyszerezett zöldséggel, gyümölccsel. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy nekik is szükségük van állati fehérjére, amit száraz kutya-, illetve macskatáppal (esetleg lemezes haltáppal) biztosíthatunk számukra. Végszükség esetén adhatunk nekik főtt tojást, húskészítményeket, tejtermékeket. A megfelelő folyadékbevitel is fontos számukra. Továbbá korhadékokat és száraz avart is helyezzünk melléjük, ugyanis ezekre is szükségük van a megfelelő bélflóra fenntartásához.

Hím vagy nőstény?

A nemek meghatározásáról ITT olvashatsz.

Mi kell ahhoz, hogy otthon tarthassak csótányokat?

Elsősorban megértő szülők (barát/barátnő, feleség/férj), békés szomszédok. Ha mindezek megvannak, akkor már csak néhány csótánybiztos terráriumot, illetve ládát kell beszereznünk. Az előbbit megvehetjük állatkereskedésekben, közvetlenül terráriumkészítőktől, más terraristáktól. Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor érdemes ellátogatnunk az Obiba, Ikeába, vagy műanyag kereskedésekbe/nagykerekbe. Csótányainknak szükségük lesz még talajra és tereptárgyakra. Talajnak használhatunk kókuszrostot, általános virágföldet, kókuszrost-föld keveréket (nekünk ez vált be a legjobban). Tereptárgyakat bujkálónak, felületnövelésre, étkezési célra használunk. Korhadt faanyag, avar esetén ügyelni kell, hogy ne mérgező fajok kerüljenek a terráriumba!! Élő növénnyel felesleges díszíteni a csótánylakot, mert az állatok úgyis letapossák, vagy lerágják.

Hogyan itassam a csótányaimat?

A csótányok élelem nélkül több hétig is képesek életben maradni, viszont folyadék nélkül (fajtól függően) rövid időn belül elpusztulnak.
Csótányaink itatására használhatunk itatóedényeket. Ebben az esetben ügyelni kell rá, hogy az itató fala ne legyen túl magas, hogy a függőlegesen nem mászó fajok is könnyen hozzáférhessenek. Érdemes még az edénybe apró köveket, kavicsokat helyezni, nehogy a fiatal nimfák belefulladjanak. Mindig tisztán kell tartani az itatót, ellenkező esetben kártékony mikroorganizmusok szaporodhatnak el benne. A folyadék utánpótlást megoldhatjuk még lédús gyümölcsökkel, illetve permetezéssel is. Ilyenkor oda kell figyelni, hogy mindig legyen az állatok előtt friss gyümölcs, különös tekintettel a nyári időszakra.
A rovarok itatása szorosan összefügg a megfelelő páratartalom beállításával. Tehát egy szárazabb levegőt kedvelő fajnál, ne használjunk hatalmas itatóedényt.